Thursday 11 November 2010

Citromos-lime-os szilabub :D / Lemon&lime syllabub

Á la Gordon Ramsay! A hétvégén Martina új távlatokat nyitott meg előttem, amikor erről a desszertről beszélt. Addig annyira nem értettem, miért olyan jó tévét nézni... Aztán hamar megnyugodtam, hogy (eltekintve attól, hogy valszeg unásig fantasztikus főzőműsorok mennek) az ott közölt csodareceptek (ma már ugye főleg, hogy) neten is kattra elérhetőek, sőt. :)
Ebben a beteg nevű desszertben a legjobb talán az, hogy hamar kész van (max. 10 perc), pénztárcabarát, könnyű, finom (ezért javallom nyárra leginkább: bár az legközelebb jó fél év múlva lesz megint: addig is íze végett kipróbálhatjuk -- néhányszor; biztos, ami zicher, hogy nyáron már magabiztosan toljuk a váratlan vendégek elé :D) és nagyon jól néz ki! :)


Kell hozzá (3 adag):
3 dl tejszín
4 dkg porcukor
1/2 lime reszelt héja és leve
1/2 citrom reszelt héja és leve
6 db zabos (nem a mérges-haragos, hanem a Győri-féle) keksz

Így készül:
A tejszínhez hozzáad a porcukor. A lime-ot és a citromot jó alaposan megmos (én egy erre rendszeresített körömkefével szoktam eztet); félbe vág; feleket belereszel a porcukrozott tejszínbe, és a levüket is belefacsar. Az egészet kemény habbá ver. Elővesz három 3 decis üvegpoharat, vagy csili-vili desszertes üvegtálkát. A zabos kekszeket kézileg ízzé-porrá tör. A morzsa nagyobb részét a poharak aljára szór, erre rákanalaz a habot, és a tetejüket a maradék kekszmorzsával díszít. Tálalásig hűtőben tárol.


------------------

Last weekend a friend of mine recommended this dessert to me by a certain Mr Ramsay (if that rings a bell to you... to me it was just as clear as mud who this person was -- up until last Saturday! Since then I've been disovering new territories of culinary art, meaning, I am reading a lot of exctiting and interesting recipes :D).
Some of the main arguments why to opt for this dessert: easy to prepare; ready in 5 minutes; cheap; delicious; light; delicious -- did I mention it was delicious?! :) :) :)


Ingredients (for 3 persons):
300ml double cream
40g sugar
1/2 lime
1/2 lemon
6 oat or ginger biscuits (the original recipe says we should go for the ginger flavour: I only had oat biscuits at home; but the taste is fantastic in this combination as well ;)

Preparation:
Wash lime and lemon. Mix double cream with sugar, grated zest of the lime and the lemon and their squeezed juice. Whisk cream stiff. Crush 4 biscuits lightly. Take 3 glasses. Portion crushed biscuits into them. Now portion the cream. Crush the other 2 biscuits (I accidentally powdered them but the effect is yummmy and aesthetic) and put it on top of the cream. Store in fridge.

Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment