Frank salátája fehérborecettel készül -- az enyém balzsamecettel; nála nincs szezámmag és mustármag -- nálam alap, mert nagyon szeretem mindkettőt és a balzsamecetes kombóhoz jól illenek; nála provence-i fűszerek helyett egy másik keverék szerepel, de nem emlékszem, pontosan mi is volt...?
Lényeg a lényeg, mindkettőnké nagyon finom!
A saláta kiválóan passzol tésztaételekhez és husokhoz.
Kell hozzá:
- 1 fej friss jégsaláta
- 1/2 kígyóuborka
- 200 g krémfehér sajt
- tökmag
- szezámmag (elhagyható)
- mustármag
- 1-2 ek balzsamecet ízlés szerint
- méz ízlés szerint
- só
- provence-i fűszerkeverék
Így készül:
- Serpenyőben olaj nélkül kis lángon megpirítom a tökmagot, a szezámmagot és kipattogtatom a mustármagot, majd a tűzről lehúzva szobahőmérsékletűre hűtöm.
- A saláta külső leveleit, amik nem feltétlen épek, leszedem és félreteszem, vagy eldobom.
- A saláta belső, szép részét levelekre bontom és jól megmosom. Csíkokra, kockákra szelem és egy salátástálba teszem.
- A kígyóuborkát megmosom és kis kockákra szelem, majd a salátához adom.
- A krémfehér sajtot akkora kockákra szelem, mint az uborkát, és a salátához adom.
- Végül belekerülnek a pirított magok is.
- Sózom, borsozom és megszórom provence-i fűszerkeverékkel.
- Balzsamecettel és mézzel fokozom az ízhatást.
- (Másik opció: 2 dl vizet, 1-2 ek mézzel és 1-1,5 ek balzsamecettel pohárban kikevereket; állandóan kóstolgatom és úgy adjusztálom az ízeket -- és ezt öntöm a kész salátára.)
- Jól összekeverem, majd tálalom, vagy fólia alatt hűtőben tárolom pár órát, míg asztalra kerül. De szerintem frissen a legjobb. ;)
------------------
Another receipt inspired by my stay in the Netherlands at my friends' place in Amersfoort. :)
Originally, Frank's salad is made with white vine vinegar -- mine is made with aceito balsamico. He does not use sesame or mustard seeds -- I do, because they seem (taste!) to complement the balsamic vinegar nicely. Also he uses a different spice mixture than Herbes de Provance, but I cannot remember, what it is exactly...? Anyhow, both his and my version are yummy! The salad goes well with any kind of food that requires a salad, really: pastas, pizzas, goulashes, roasted meat...
Ingredients:
- 1 fresh green Iceberg salad
- 1/2 cucmber
- 200 g cream cheese / feta
- pumpkin seed
- sesame (optional)
- mustard seed (optional)
- 1-2 tbsp balsamic vinegar
- honey
- salt
- Herbes de Provence
Preparation:
- Roast pumpkin seeds, sesame and mustard seeds (until they pop) in a frying pan on low heat. Cool at room temperature while preparing the salad.
- Get rid of the outer leaves of the Iceberg. Wash it thoroughly leaf-by-leaf. Cut into squares/slices.
- Wash cucumber and cut into tiny cubes. Add to salad.
- Cut cream cheese into tiny blocks (roughly the same size as the cucumber dices), and add to salad.
- Add roasted seeds.
- Season with salt, freshly ground pepper and Herbes de Provence to taste.
- Add balsamic vinegar and honey to taste. (Another option: concoct the dressing in a cup in advance: use water, vinegar, salt and honey -- taste constantly while preparing, to adjust taste. When ready, add to salad.)
- Mix, and serve, or keep in fridge under foliage until serving.
No comments:
Post a Comment