Sunday 25 August 2013

Frank tökmagos salátája Lénásan / Frank's pumpkin seed salad a la Lena

Szintén holland ihletésű recipe az Ottenhof ház tájékáról. :)
Frank salátája fehérborecettel készül -- az enyém balzsamecettel; nála nincs szezámmag és mustármag -- nálam alap, mert nagyon szeretem mindkettőt és a balzsamecetes kombóhoz jól illenek; nála provence-i fűszerek helyett egy másik keverék szerepel, de nem emlékszem, pontosan mi is volt...?
Lényeg a lényeg, mindkettőnké nagyon finom!
A saláta kiválóan passzol tésztaételekhez és husokhoz.




Kell hozzá:
  • 1 fej friss jégsaláta
  • 1/2 kígyóuborka
  • 200 g krémfehér sajt
  • tökmag
  • szezámmag (elhagyható)
  • mustármag
  • 1-2 ek balzsamecet ízlés szerint
  • méz ízlés szerint
  • provence-i fűszerkeverék

Így készül:
  • Serpenyőben olaj nélkül kis lángon megpirítom a tökmagot, a szezámmagot és kipattogtatom a mustármagot, majd a tűzről lehúzva szobahőmérsékletűre hűtöm.
  • A saláta külső leveleit, amik nem feltétlen épek, leszedem és félreteszem, vagy eldobom.
  • A saláta belső, szép részét levelekre bontom és jól megmosom. Csíkokra, kockákra szelem és egy salátástálba teszem.
  • A kígyóuborkát megmosom és kis kockákra szelem, majd a salátához adom.
  • A krémfehér sajtot akkora kockákra szelem, mint az uborkát, és a salátához adom.
  • Végül belekerülnek a pirított magok is.
  • Sózom, borsozom és megszórom provence-i fűszerkeverékkel.
  • Balzsamecettel és mézzel fokozom az ízhatást.
  • (Másik opció: 2 dl vizet, 1-2 ek mézzel és 1-1,5 ek balzsamecettel pohárban kikevereket; állandóan kóstolgatom és úgy adjusztálom az ízeket -- és ezt öntöm a kész salátára.)
  • Jól összekeverem, majd tálalom, vagy fólia alatt hűtőben tárolom pár órát, míg asztalra kerül. De szerintem frissen a legjobb. ;)



------------------

Another receipt inspired by my stay in the Netherlands at my friends' place in Amersfoort. :)

Originally, Frank's salad is made with white vine vinegar -- mine is made with aceito balsamico. He does not use sesame or mustard seeds -- I do, because they seem (taste!) to complement the balsamic vinegar nicely. Also he uses a different spice mixture than Herbes de Provance, but I cannot remember, what it is exactly...? Anyhow, both his and my version are yummy! The salad goes well with any kind of food that requires a salad, really: pastas, pizzas, goulashes, roasted meat...




Ingredients:
  • 1 fresh green Iceberg salad
  • 1/2 cucmber
  • 200 g cream cheese / feta
  • pumpkin seed
  • sesame (optional)
  • mustard seed (optional)
  • 1-2 tbsp balsamic vinegar
  • honey
  • salt
  • Herbes de Provence

Preparation:
  • Roast pumpkin seeds, sesame and mustard seeds (until they pop) in a frying pan on low heat. Cool at room temperature while preparing the salad.
  • Get rid of the outer leaves of the Iceberg. Wash it thoroughly leaf-by-leaf. Cut into squares/slices.
  • Wash cucumber and cut into tiny cubes. Add to salad.
  • Cut cream cheese into tiny blocks (roughly the same size as the cucumber dices), and add to salad.
  • Add roasted seeds.
  • Season with salt, freshly ground pepper and Herbes de Provence to taste. 
  • Add balsamic vinegar and honey to taste. (Another option: concoct the dressing in a cup in advance: use water, vinegar, salt and honey -- taste constantly while preparing, to adjust taste. When ready, add to salad.)
  • Mix, and serve, or keep in fridge under foliage until serving.

No comments:

Post a Comment