Tuesday 20 August 2013

Házi kenyér / Homemade Bread

Ha már augusztus 20-a és új kenyér ünnepe, akkor reggelre sütöttem finom, friss, ropogós, jó ízű, igazi házi készítésű kenyeret. Annyira örültem neki! És első nekifutásra nagyon jó lett! :) :) :) Eccerű recipe -- variációs lehetőségekkel. Ahogy azt már megszokhattam magamtól. B-)



Kell hozzá:
  • 3 pohár Nagyi Titka Búza Kenyérliszt (fehér)
  • 1 tk porélesztő (Oetker instant)
  • 1 tk só
  • 1.5 pohár víz
  • opcionálisan:  magok; zab-/tönkölypehely; fűszerek (pl. kömény, bazsalikom, oregánó, rozmaring stb.); hagyma / olívabogyó / szárított paradicsom / bármi, ami eszünkbe jut és kenyérbe fincsi


Így készül:

  • A lisztet átszitálom.
  • A száraz hozzávalókat jól összekeverem.
  • Apránként hozzáadagolom a vizet és addig gyúrom, míg szép ruganyos tésztát kapok. (Vigyázat, nem túlgyúrni!)
  • Egy éjszakára lefedve pihentetem, hogy jól megkeljen.
  • Másnap reggel a sütőt előmelegítem max. fokozatra.
  • A szépen megkelt tésztát átgyúrom, hozzáadom a mago(ka)t/fűszer(eke)t/hagymát/stb.
  • Egy forró, liszttel meghintett (semmi vaj, vagy olaj!!) fedeles jénaiban fedő alatt 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig.
  • Rácson hűtöm.
  • Tiszta konyharuhába bugyolálva, vagy tiszta vászontáskában tárolom.

:)


------------------

Today is 20th August, a national holiday in Hungary with a truckload of fireworks in the evening. We are celebrating St. Stephen, our first actual Catholic king -- and also the first harvest of the year with "New Bread".
On this lovely occasion, for the first time in my life, I decided to bake a bread. I received a very easy and promising receipt from my Mom, and gave it a shot. Now, how shall I put this... It turned out to be AWESOME!!



Ingredients:
  • 3 cups of Nagyi Titka Bread Flour (white)
  • 1 tsp dry yeast (Oetker instant)
  • 1 tsp salt
  • 1.5 cups of water
  • optional:  seeds; flakes; spices (e.g., cumin, basile, oregano, rosemary stb.); onion/ olives / dried tomatoes / whatever you'd think'd prove yummy if put into a bread (I added pumpkin seed, linseed and spelt flake)

Preparation:
  • Sieve flour.
  • Mix dry ingredients (flour, salt, yeast).
  • Add water (half a cup at a time), and knead until your dough is springy (do not over-knead!)
  • Let it rise for one night under a dish cloth.
  • In the morning, preheat oven at maximum temperature.
  • Knead the dough lightly, and add whatever you want (seeds, spices etc.).
  • Sift flour into a pyrex/heatproof bowl with a lid.
  • Bake the bread with the lid on for 30 minutes.
  • Take off the lid and bake another 20-25 minutes.
  • Let it cool on the grid.
  • Store it wrapped in a clean dish cloth or a clean canvas bag.

 :)

No comments:

Post a Comment